background background

Nieuws

GEEN BOUWKUNDIG RAPPORT BESCHIKBAAR

Van huizenkopers krijgen we vaak de vraag of er een bouwkundig rapport beschikbaar is van de woning die ze op het oog hebben. Maar zo’n rapport is er bijna nooit. Hoe zit dat en wat doe je dan als koper?

Een bouwkundig rapport is het resultaat van een bouwtechnische keuring: een onafhankelijke inspectie van de staat van een huis. Zijn er nu en in de toekomst gebreken en hoeveel gaat het kosten om die te verhelpen? Dus welke kosten moet je binnen 1 tot 5 jaar waarschijnlijk in je nieuwe huis steken? Voor jou prettig om te weten.

Waarom bouwkundige keuring

Zo’n bouwkundige keuring is een soort nulmeting van je nieuwe huis. De inspecteur analyseert bijvoorbeeld de muren, vloeren, het dak, en kan met allerlei apparatuur een reële inschatting maken. De makelaar is vaak aanwezig bij de bouwkundige keuring om je te begeleiden en om de uitslag te horen van de desbetreffende keurder.

Na een bouwkundige keuring weet je echt of een huis in goede staat is. En in veel rapporten staat ook nog eens advies over hoe je in de gekeurde woning energie kunt besparen. Denk aan vloerisolatie, dubbel glas en zonnepanelen.

Verkoper heeft geen bouwkundig rapport

Klinkt goed allemaal. Veel kopers krijgen van hun omgeving dan ook het advies zo’n bouwkundig rapport op te vragen. Maar tenzij er twijfels zijn aan de staat van het huis, heeft de verkoper bijna nooit een keuring laten doen. Waarom niet? Meestal vertrouwen de kopers het rapport van de verkopende partij tóch niet. Ook al wordt een huis altijd gekeurd door een onafhankelijke inspecteur.

Wat doe je dan als koper?

Je kunt op eigen risico zelf een bouwkundige keuring laten uitvoeren. Ook als het om een nieuwbouwhuis gaat (dan heet het een opleverkeuring). Een bouwkundige keuring kost je ongeveer 400 euro. Het is slim om dit pas na overeenstemming met de verkoper te plannen. Geef dan wel aan dat je biedt onder voorbehoud van de bouwkundige keuring.

Koop je een appartement? Dan hoef je geen keuring te laten doen. Het onderhoud van onder meer het dak, de kozijnen en muren zijn namelijk de verantwoordelijkheid van de Vereniging van Eigenaren (VvE). Check wel even het onderhoudsplan en of de VvE genoeg geld heeft om de plannen uit te voeren.

Bouwkundige keuring gedaan, en dan?

Het is niet de bedoeling om een bouwkundig rapport te gebruiken als basis voor de onderhandelingen. Je koopt een huis nu eenmaal zoals je het ziet. Maar jij weet in ieder geval waar je aan toe bent. Alleen als uit de inspectie toch zware gebreken blijken, kun je met de verkopende partij praten over de verkoopprijs. Denk bijvoorbeeld aan houtworm of schimmels waardoor je een vloer voor 15.000 euro zult moeten herstellen. De verkoper komt jou dan vaak tegemoet in de kosten, want het ontdekte gebrek zal hij anders toch ook aan andere kopers moeten melden.

Advies over bouwkundig rapport

Meer weten over een bouwkundig onderzoek? Maak vandaag nog een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Wij kunnen je onder meer adviseren in een keuze voor een onafhankelijk keuringsbureau uit de regio.


Terug naar overzicht