JE HUIS & TUIN VERDUURZAMEN
Ten tijde van corona zijn we allemaal massaal aan het verhuizen of verbouwen geslagen. Ook duurzaamheid staat hierbij hoog in het vaandel. In 2020 steeg het aantal hypotheekaanvragen voor verbouwingen en verduurzaming met de helft; meer dan een half miljoen huizenbezitters vroegen hiervoor een tweede hypotheek aan. En het Nationaal Warmtefonds zag het afgelopen jaar een toename in aanvragen van de Energiebespaarlening, een tegemoetkoming vanuit de overheid om verduurzamen betaalbaarder te maken. De overheid stelt naast de Energiebespaarlening meerdere financiële regelingen en subsidies beschikbaar waarmee het verduurzamen van woningen voor particulieren en VvE’s aantrekkelijker wordt. Er zijn genoeg regelingen, subsidies en leningen die verduurzaming bevorderen. Heb jij een huis met bijvoorbeeld energielabel F en wil jij graag naar een C, B of zelfs een A, maar heb jij niet genoeg eigen vermogen om hierin te investeren? Voor alle huiseigenaren is er een complete lijst gemaakt met toereikende financiële middelen die je vanuit de overheid kunt verwachten als je van plan bent om te verduurzamen. Online is een hoop te vinden over de mogelijkheden hierin.
Eerste stap is je huis isoleren
De eerste stap bij het verduurzamen van je huis is isoleren. Dat kan op verschillende manieren, denk aan dak-, spouwmuur-, gevel-, bodem-, glas- of vloerisolatie. Een goede voorbereiding is het halve werk.
Controleer of er al isolatie is aangebracht op de plek die je wilt isoleren? Is dat het geval, dan kunnen er vochtproblemen ontstaan wanneer je aan de extra isolatie (ook wel na isolatie genoemd) aanbrengt. Vocht uit de woning condenseert dan in de constructie en dat kan leiden tot houtrot. Schakel een deskundige in voor advies over de isolatiemogelijkheden voor jouw woning.
Check je huis op gebreken
Controleer de te isoleren delen van je huis eerst op gebreken, zoals houtrot en vochtplekken. Vochtplekken zijn vaak het gevolg van lekkage. Voorkom houtrot door de oorzaak van de lekkage weg te nemen. Isolatiemateriaal dat vochtig wordt, verliest zijn isolatiewaarde.
Zorg voor goede ventilatie
Bekijk en verbeter waar nodig de ventilatie als je de woning gaat isoleren. Goede ventilatie houdt in dat je 24/7 ventileert. Een goed isolatiebedrijf zal je altijd (naast het geven van isolatieadvies) wijzen op het belang van goede ventilatie in de woning. Vooral oudere woningen (gebouwd voor 1975) met weinig isolatie hebben door het grote aantal kieren vaak natuurlijke ventilatie. Door deze woningen te isoleren verdwijnen veel van deze kieren en verandert de vochthuishouding in de woning.
Gebruik materialen met een hoge isolatiewaarde
De keuze is groot. Er zijn veel verschillende isolatiematerialen op de markt. Hoe goed het materiaal isoleert (afhankelijk van dikte en soort), wordt uitgedrukt in R-waardes. Hoe hoger de waarde, hoe beter het materiaal isoleert. De isolatiewaarde hangt dus af van het materiaal en de dikte:
Minerale wol: glas- en steenwol
Kunststoffen: UF-schuim, EPS-schuimparels, PURschuim, EnveriFoam, Kunststofschuim isolatieplaten (tempex en PUR-schuim), folie isolatie of thermosheets, los gespoten PUR-schuim, bodemparels en isolatiechips
Natuurlijke isolatiematerialen: vlas, hennep, schapenwol en stro.
Een goede investering: Zonnepanelen
Wil je je eigen stroom opwekken of je energierekening verlagen? Dat kan met zonnepanelen. Maar is jouw dak geschikt? Wat kost het? Wat levert het op? Hoe snel verdien je je investering terug? Dat zijn allemaal vragen waar je antwoord op dient te krijgen. Zoek dit dus grondig uit. Want niet elk dak is geschikt voor zonnepanelen. Maar als het kan, haal je de investering er snel uit!
Duurzaam inrichten
Als je net een nieuw huis gekocht hebt, of als je gaat verbouwen, kun je je nieuwe of vernieuwde huis duurzaam inrichten. Je kunt hierbij denken aan de meubels. Maar ook aan verduurzamende maatregelen bij een verbouwing. Als je een uitbouw plaatst, denk dan goed na over de regenafvoer, dat voorkomt gedoe na een flinke regenbui. Wil je elektrisch rijden? Laat dan een laadpaal plaatsen bij je woning.
Tuin verduurzamen
Ook dit is een goede optie: het verduurzamen van je tuin. Een goed aangelegde tuin voert overtollig regenwater goed af. En een groene tuin houdt minder warmte vast, dat is prettig als het ’s zomers een paar weken 30 graden is. Ook kun je prima een onderhoudsvriendelijke duurzame tuin aanleggen, zodat je er niet te veel werk aan hebt.
Als je je huis en tuin hebt verduurzaamd, is het ook tijd om te kijken naar je consumptiegedrag. Gooi jij kapotte spullen gelijk weg, of laat je ze repareren. Wat dacht je van een vloer. Heeft de vloer wat schade, laat je dan een stukje repareren of gooi je er direct een nieuwe vloer in.
Op naar een duurzaam huis met duurzame tuin!
Terug naar overzicht